Podezřelý tendr v Hradci Králové

Hradec Králové - Měření rychlosti, hlídání jízdy na červenou a vymáhání pokut chce Hradec Králové svěřit najaté firmě. Řidiče bude hlídat 70 radarů, které musí vítěz rozmístit po městě. O zakázku za 700 miliónů korun soutěží 4 zájemci – Czech Radar, AŽD, Fujitsu Siemens a Omnipol. Soutěž však provázejí otázky, zda zadání nenahrává jen jednomu z účastníků. Hradecký primátor Otakar Divíšek ale odporuje. „Budeme rozhodovat objektivně tak, jak jsme zadali podmínky,“ ujišťuje.

Město žádá od soutěžících reference o činnosti za poslední tři roky. Czech Radar je v rejstříku jen o tři dny déle. Podle zástupce firmy Milana Bednáře je to pouze náhoda. Soutěž se koná poté, co Czech Radar Hradci Králové předal svůj projekt měření Bezpečná města. Podle Milana Bednáře předala firma návrh prakticky všem městům s rozšířenou půdobností.

Podjatost v tendru odmítá i náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. „Popsali ten systém tak, že je radar, vyjede z něho fotka, SPZ, a je vidět i řidič. To se dá přímo přenést na správní odbor magistrátu a ten by mohl inkasovat pokuty.”

Právě takový automatizovaný systém musí vítěz mít. Testuje ho Czech Radar. Má nejblíže i k požadované technice, zřejmě jako jediný umí sledovat provoz ve třech pruzích. A jedním přístrojem současně rychlost a jízdu na červenou. Přesně, jak žádá zadání. Podezření o tom, že jsou podmínky soutěže šité přímo na Czech Radar, Milan Bednář odmítá. To ostatně tvrdí i organizátor soutěže Petr Moucha.

Ředitel Městské policie v Hradci Králové Miroslav Hloušek, který podklady soutěže připravil, ale zároveň od Czech Radaru dostal jeho projekt měření, popírá, že by byl vítěz znám předem. „S Czech Radarem jsme se bavili pouze o jejich nabízeném projektu Bezpečná města,” vysvětluje. Vítěze vybere komise v srpnu. Jsou v ní tři politici, úřednice a ředitel strážníků. Znalec oboru ale žádný.