Mariánské Lázně se připravují na mistrovství světa na dlouhé ploché dráze

Mariánské Lázně - Do Mariánských Lázní se po deseti letech vrací finále mistrovství světa na dlouhé ploché dráze. Legendární závod v minulosti do města přilákal tisíce lidí. Sportovnímu areálu ale ještě nedávno hrozil zánik. Vlastník chtěl část pozemků prodat.

Kilometr dlouhý písčitý ovál patří tělovýchovné jednotě. Ta už léta usiluje o to, aby obrovský areál nesloužil jen motorismu, ale i pro jiné sporty. Na nová hřiště chybí peníze. Navíc pravidla plochodrážních závodů kvůli bezpečnosti jezdců výstavbu omezují. „Byli bychom rádi, kdyby tady bylo lanové centrum a dráha pro in-line brusle. Finance získáme jedině tím, že bychom kus prodali nebo se nějakým způsobem domluvili s městem,“ sdělil předseda TJ Lokomotiva Mariánské Lázně Jan Fišák.

Město zatím drží pomocí územního plánu jakousi regulaci nad tímto územím a momentálně se připravuje projekt, který by byl vyhovující pro obě strany, jak potvrdil místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval (ODS). Vedení města ale rozhodně nechce plochou dráhu zrušit. Místnímu automotoklubu se totiž podařilo přesvědčit Mezinárodní motocyklovou federaci, že i po desetileté přestávce dokážou uspořádat finále mistrovství světa. „Bylo potřeba tři čtvrtě obvodu oválu bariér vyměnit, udělali jsme novou bezpečnostní zónu,“ upřesnil předseda Automotoklubu Mariánské Lázně Miroslav Musil.

V Mariánských Lázních se od padesátých let odjelo už 27 závodů mistrovství světa. Ještě v roce 1989 sledovalo nejlepší světové jezdce přes 20 tisíc lidí. Vloni, kdy se tu jelo čtvrtfinále světového šampionátu, se jich přišlo podívat jen 4 a půl tisíce. Milan Čepela, organizátor MS na dlouhé ploché dráze, to však považuje za úspěch - ve srovnání, kolik lidí chodí na fotbal či na hokej. Letošní finále mistrovství světa začíná v sobotu 24. května dopoledne. Večer pak závody ze záznamu vysílá i ČT4 SPORT.