Na pražském hlavním nádraží jsou ode dneška nové toalety

Praha - Po obchodech s módou a knihami jde o třetí viditelnou změnu, kterou nynější rekonstrukce přinesla cestujícím. Prosklený vchod na fotobuňku, nablýskaná umyvadla, sprchy nebo zázemí pro matky a invalidy - tak vypadají ty nejintimnější zbrusu nové prostory na pražském hlavním nádraží.

Je to jeden z důležitých kroků, jak zvýšit komfort a zlepšit služby, které jsou na tomto nádraží poskytovány, jak informoval mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamšík. Bylo na čase - léta nezměněné staré toalety můžou rovnou do muzea ostudy. Vedle těch nových sice zatím fungují dál. Špína, nevábný zápach, oprýskané a zašlé obklady ale cestující čím dál víc šokují a odrazují.

Karel Tabery, ředitel odboru nemovitostních projektů Českých drah, si to ovšem nemyslí a odkazuje se na názor cestujících. Ti ale vesměs potvrzují, že je to ostuda. Luxusní obchody, ale i odložené pivní lahve a bezdomovci ke koloritu nádraží patří pořád, nezmizeli (hlavně v noci). „Jsou tady pokálené chodby, jsou tady drogy, fetuje se, ta zákoutí jsou děs a hrůza,“ pronesl ředitel bezpečnostní služby Miroslav Kovaříček.

„Tomu chceme samozřejmě předejít, proto firma, která má tyto toalety v pronájmu, se bude starat nejen o bezpečnost, ale samozřejmě i o čistotu,“ dodal Martin Hamšík. Čas ukáže. Kromě toalet budují na nádraží i nové zákaznické centrum. Cestující čekají různá omezení - v létě se uzavřou dva vchody do metra. Pražské hlavní nádraží by mělo být zrekonstruováno do sedmi let. Jeho oprava přijde na 850 milionů korun.