Vlčnovskou Jizdu králů ohrožuje déšť

Vlčnov (Uherskobrodsko) -48 hodin před začátkem letošní Jízdy králů je život slováckého Vlčnova vzhůru nohama. Všechno se podřizuje posledním přípravám na slavnost, na kterou znovu přijedou tisíce lidí. Kromě desítek tuzemských zájezdů očekávají vlčnovští i početnou výpravu z Japonska.

Původ Jízdy králů leží v daleké historii. Nejčastěji ale bývá vysvětlována jako připomenutí dne, kdy se král Jiří zachránil převlečením do ženského kroje a vesnicí projel i s družinou.

První prokazatelné zmínky o vlčnovské Jízdě králů pochází z roku 1808, mnozí badatelé ji však spojují s keltskými nebo slovanskými zvyklostmi.

Letošní Jízda králů z velké části závisí na počasí. Kroje a výzdoba, mimo jiné ověnčené krepovými růžemi, by nejspíš zničila i drobná přeháňka. Radní proto neustále sledují předpovědi na internetu.

Ve vsi jsou mezitím přípravy v plném proudu. Místní pekárny připravují vlčnovské rumové vdolečky, kterých bude podle starosty v den jízdy až 40 000. Jízda krále v ženském kroji doprovázeného družinou již má věhlas i mimo republiku a kromě japonských na ni přijedou i mnozí další zahraniční turisté.