Proti povodním nebudou chráněni všichni

Ústí nad Labem – Obce v Ústeckém kraji si rozdělí dvě miliardy korun, které uvolnilo ministerstvo zemědělství na protipovodňové zábrany. Zatímco většina peněz půjde na Litoměřicko, na stavbu zábran například v pohraničním Hřensku finance nezbývají.

Ústecké obce byly vážně postiženy povodněmi v letech 2002 i 2006. První protipovodňové zábrany se ale stavějí až nyní v ústeckém Střekově. V následujících letech by měly vzniknout ochranné hráze v Křešicích, Lovosicích, Děčíně a na ústeckém levém břehu Labe.

Projekty vypracoval Krajský úřad již dříve, ministerstvo zemědělství však uvolnilo peníze teprve nyní. Střekovský val byl zaplacen již dříve a nyní měl být hotov. Zdržení prací způsobily nejasnosti ve výběrovém řízení na dodavatele stěn. Nový termín dokončení má být letos v listopadu. „Pracuje se velmi intenzivně a termín bude dodržen,“ uvedl Václav Jirásek, mluvčí Povodí Labe.

Val, který bude stát ve Střekově, bude měřit kilometr a stát téměř 100 milionů korun. Několikanásobek by stála ochrana Hřenska, které poničily obě velké povodně posledního desetiletí podobně jako další obce v dolním Polabí. Na to ale zatím peníze nejsou.