Při likvidaci ostravských ropných lagun se bude uvolňovat sirovodík, zdraví neohrozí

Ostrava - Při likvidaci ostravských ropných lagun se bude uvolňovat sirovodík, nebezpečný toxický plyn. Podle odborníků ale v tak nízkých koncentracích, že neohrozí zdraví obyvatel. Po několik měsíců je ale bude obtěžovat nepříjemný zápach zkažených vajec.

V areálu bude v počáteční fázi rekultivace prostoru probíhat zpracování ropných odpadů na palivo. Problémem nebude hluk nebo prach, ale zápach. „Za některých okolností může být sirovodík velmi nebezpečný, obyčejně však jen v uzavřených prostorách a za vysokých koncentrací,“ říká Pavel Danihelka z Fakulty bezpečnostního inženýrství.
 
„Při pilotních pokusech v loňském roce bylo zjištěno, že se při odtěžování uvolňuje zhruba 20 mikrogramů sirovodíku na metr krychlový,“ vysvětluje Alena Orlíková ze sdružení Čistá Ostrava, které vyhrálo konkurz na rekultivaci lokality. Laguny mají být vyčištěny do konce roku 2010. Součástí projektu je kromě přepracování odpadů na palivo také dekontaminace zeminy a sanace podzemních vod.

Emise plynu bude monitorovat Státní zdravotní ústav. Ministerstvo životního prostředí nyní posuzuje vlivy na okolní přírodu. „Snažíme se přispět k tomu, aby proces probíhal rychle a aby sanace proběhla co nejšetrněji k okolí i obyvatelům,“ dodává za úřad Jaroslava Honová.