Na Znojemsku funguje další sluneční elektrárna

Hrádek (Znojemsko) - Už za čtrnáct dní bude u Hrádku na Znojemsku stát největší sluneční elektrárna ve střední Evropě. Tento týden technici instalují poslední tisícovku solárních kolektorů. Svojí velikostí trumfne Hrádek i elektrárnu v blízkých Jaroslavicích, která držela rekord od minulého roku.

Pětihektarové pole s lesklými kolektory hned vedle vinic budou energií zásobovat na 3 000 domácností. Stavba elektrárny přinesla mnoho pracovních příležitostí a pozemek byl zhodnocen na dobu 25 let.

„Konstrukce je velmi jednoduchá - využíváme betonových patek, volně položené na poli. Na ty našroubujeme samotné panely,“ vysvětluje dodavatel stavby, pan Vítězslav Skopal. Jižní Morava je v celé republice pro podobná zařízení nejvhodnější, neboť zde nejdéle z celého roku svítí slunce.

Zájem o vlastní solární elektrárnu projevilo hned deset dalších obcí v oblasti. Většina z nich si totiž myslí, že vyrobená energie jim bude k dispozici. To ale zatím není možné, protože elektřina musí projít veřejnou distribuční sítí. Přesto bude už za dva měsíce funkční sluneční elektrárna ve Vojkovicích na Brněnsku.