V Sušici zapálili největší sirku na světě, měřila 3,6 metru

Sušice (Klatovsko) - V Sušici dnes zapálili při tamních městských slavnostech zřejmě největší sirku na světě. Vznikla v místní sirkárně Solo a dlouhá byla skoro 3,6 metru. Hranol zápalky pak měl obvod sedm krát sedm centimetrů. Obří sirku se podařilo zažehnout pomocí klasické malé krabičky škrtnutím o obří hlavičku. Řekl to Luboš Rafaj z agentury Dobrý den Pelhřimov, která kuriózní rekordy eviduje.

Hořlavá hmota hlavičky po zapálení plála téměř půldruhé minuty, dřevo pak hořelo skoro pět minut. Obří zápalka se tak chovala jako tradiční malá sirka, uvedl Rafaj. To byla i jedna z podmínek, aby mohl být nový rekord evidován. „Vyhořelá zápalka se stane novým exponátem našeho muzea rekordů a kuriozit. Dlouho jsme pátrali, ale že by někde na světě někdo vyrobil větší sirku, to jsme nezjistili,“ poznamenal.

Rekordní pokus, jenž bude nahlášen k zápisu do Guinnessovy knihy rekordů, vymyslel Jiří Hlaváček ze Sušice, jeden z organizátorů tamních slavností. Pro ty se hledalo logo a logicky se nabízela zápalka, protože v Sušici vznikají. A tak bylo zapálení obří sirky vlastně jakýmsi křtem nového symbolu oslav. „Slavnostnímu aktu přihlíželo přes 1500 lidí a obří sirku z osikového dřeva úspěšně zapálil obchodní ředitel Solo Sirkárny Věroslav Puchinger,“ uvedl Hlaváček.