V Písku vznikly obří sochy známých pohádkových postaviček

Písek - Jihočeský Písek se proměnil v obří pískoviště, až čtyřmetrové sochy známých pohádkových postaviček vytvořili mladí umělci na náplavce u Kamenného mostu. Své místo tady má i postava úzce spojená s Českou televizí - je to samozřejmě Večerníček.

Každý večer zve děti k pohádce před spaním, kreslenou postavičku znají miliony lidí. Nyní inspirovala i výtvarníky a studenty sochařství, dvoumetrového Večerníčka se stejně velkým autíčkem představili dnes poprvé. Děti jsou nadšené, tak velikého Večerníčka totiž ještě neviděly.

Na začátku byla pouze hromada písku zmáčená deštěm, desítka studentů ji musela udusat a upravit. Podle jednoho ze sochařů Daniela Mutínského bylo třeba mokrý písek stále prohazovat suchým, bylo to dost náročné. Teprve potom se podle nákresů pustili do drolícího se bloku, obří sochy spolykaly celkem 130 tun písku. Staly se dominantou nábřeží, jednotlivá díla připomínají tvorbu výtvarníka a ilustrátora Radka Pilaře. Akademický sochař a učitel František Bálek vysvětlil, že animované obrázky byly placaté, převádět je do formátu 3D není jednoduché. Sochy vedle kamenného mostu stály i loni, vydržely tam necelé dva měsíce. Organizátorka akce Eva Kadlčáková doplnila, že tehdy sochy přežily dvoje krupobití a orkán.

Mladí umělci předpokládají, že sochy na náplavce zůstanou až do druhé poloviny července. Speciálně je hlídat nebudou.