Liberec otevřel největší zrcadlové bludiště v Evropě

Liberec - Město Liberec má novou atrakci pro turisty. Tou je největší zrcadlové bludiště v Evropě. Výstavba labyrintu a dalších místností s optickými klamy stála přes 1,5 milionu korun. Poslední přípravy jsou již dokončeny a cesta bludištěm je otevřená.

Na návštěvníky čeká přes 200 metrů chodeb zrcadlového labyrintu. Bludiště je rozděleno do čtyř částí, v první se návštěvníci ztrácejí mezi zrcadly, ve druhé narážejí do čistých skel. „Třetí bludiště je tmavé, z černých desek a konečně je zde místnost optických klamů”, říká Pavel Coufal z libereckého Centra Babylon.

Zrcadlové bludiště je čtyřikrát větší než proslulý labyrint v Praze na Petříně. Ze všeho nejtěžší prý bylo vymyslet, jak vůbec zrcadla poskládat, aby zážitek z bloudění byl co největší. „Je to nádherné, párkrát jsem narazila. Trochu jsem bloudil, takže těch 200 metrů několikrát vydá za 100 jarních kilometrů. Je hodně těžké najít cestu ven.”, to jsou dojmy prvních návštěvníků.

V bludišti je třeba dodržovat pravidelný režim. „Každý den nastoupí směna a všechna zrcadla a skla musí umýt, ale to k tomu patří,” říká ředitel Centra Babylon Miloš Vajner.

Zrcadlové bludiště se bude průběžně měnit a doplňovat různými druhy skel a zrcadel. Optické klamy mohou totiž mít nekonečné množství variant.

Bludiště i místnost s optickými klamy je součástí IQ muzea, které zábavnou formou přibližuje návštěvníkům nejrůznější fyzikální jevy a záhady. Exponátů, které prověří školní znalosti, dobrý postřeh nebo hmat, je tam několik stovek. Podle Jiřího Valáška z Centra Babylon v Liberci se zde zapojí všechny smysly. „Nejen, že si hrajete, ale i trochu se poučíte.” Do místnosti s optickými klamy proto časem přibudou ještě další exponáty, které mají prověřit školní znalosti návštěvníků.