Radnici v Jaroměři přiznání nepomohlo, dotaci musí vrátit

Jaroměř - Jaroměř na Náchodsku dostala od státu dotaci ve výši devět milionů korun. Nyní ji musí do státního rozpočtu vrátit a přidat ještě sedm milionů jako penále. Radnice totiž zjistila, že při rekonstrukci vojenského hřbitova zaplatila i práce, které se nekonaly. A sama na to upozornila kontrolory. Okolnosti už vyšetřuje policie.

Problém, který pro Jaroměř znamená mimořádný výdaj ve výši ročních investic, způsobila hřbitovní zeď. Město zjistilo, že ji stavebníci neopravili za všemi náhrobky, jak měli, a neopravená místa zakryli polystyrenem. „Polovina prací v souvislosti se souborem náhrobků nebyla provedena, ale byla proplacena,” říká starosta Jiří Klepsa.

Vedení města o možném pochybení řeklo ministerstvu obrany, které peníze na opravu dalo. Následovala kontrola a po ní finanční úřad rozhodl, že radnice musí zaplatit přes patnáct milionů korun. Firma Torkret, která zeď opravovala, pochybení odmítá. Majitel firmy Zdeněk Bartoň argumentuje tím, že práce byly provedeny v souladu se smlouvou o dílo a jejich postup zástupci města průběžně kontrolovali.

Starosta Jaroměře říká, že hlavní odpovědnost má bývalé vedení města. Bývalý starosta Vratislav Čermák to však vidí jinak. „Neměl jsem možnost tu zakázku dotáhnout až do konce, zhruba v polovině zakázky přišla změna, nové vedení, a dopadlo to tak, jak to dopadlo,” vysvětluje. Ministerstvo obrany podalo v této souvislosti na Policii ČR oznámení o podezření z možného spáchání trestného činu. Samo město už kvůli špatně použité dotaci státu ze svého rozpočtu vrátilo milion tři sta tisíc korun. U zbylých zhruba čtrnácti milionů korun radnice požádá o odpuštění.