V Kraslicích začínají chybět lékaři

Sokolovsko - Městu Kraslice na Sokolovsku hrozí kvůli nedostatku lékařů kolaps zdravotnictví. Tak alespoň vyznívá zpráva, kterou radním předložila zdravotní komise. Obec nyní hledá způsoby jak přilákat do regionu mladé lékaře.

V odlehlém horském městě už dva roky chybí oční lékař a revmatolog. Podle zdravotní komise se během pěti let situace ještě zhorší. Do důchodu postupně odejdou chirurg a ortoped, později i rentgenolog. „Zdravotní komise varovala radu města, že do budoucna hrozí Kraslicím kolaps zdravotních služeb,” shrnul situaci Pavel Reichrd, mluvčí Městského úřadu Kraslice.

Tisíce lidí ale bez kvalitní lékařské péče v odlehlém regionu zůstat nemohou. Nejbližším větším městem je Sokolov. Pro obyvatele bez aut nebo starší lidi je však těžko dostupný. Podle předsedy zdravotní komise Františka Vlčka je příčinou blížící se krize to, že do vzdáleného regionu se mladí lékaři nechtějí stěhovat: „Ti lékaři nastoupí spíš do velkých měst, kde jim vytvoří nejen pracovní podmínky, ale i spoustu jiného zázemí.”

Radnice v Kraslicích si chce nechat zpracovat odbornou analýzu situace, aby zjistila jak problém vyřešit. Pomocí ankety v městském zpravodaji žádá o názory i obyvatele sedmitisícového města. Zabezpečení bytů pro přicházející lékaře je podle Lubomíra Zacha (ODS), předsedy Svazku měst a obcí Kraslicka, jediným způsobem, jak může město k řešení problému přispět.

Podle mluvčího radnice Reichrda by měli zastupitelé problém vyřešit nejpozději do konce roku.