Brněnská zoologická zahrada pokřtila dva medvědí bratry

Brno - S velkou pýchou a radostí pokřtili v sobotu v brněnské zoologické zahradě dva medvědí bratry. Půlroční mláďata jsou největším chovatelským úspěchem brněnské zahrady za poslední léta, odchovat hned dva potomky ledního medvěda je totiž velkou vzácností. Jejich jména Bill a Tom vybrali sami návštěvníci v internetovém hlasování.

Na svět přišli medvídci před půl rokem. V březnu se poprvé konečně podívali ven a potom přišlo zásadní odhalení: jsou to oba kluci. Další měsíce jim pak lidé vybírali jména, nyní už je mají oficiálně. Jména Bill a Tom předběhla další favority Pata a Mata, Jáju a Páju i Čuka a Geka. Samotné medvědy ale víc než jména zajímala extra sváteční porce masa. Podle zoologa Petra Číhala ze ZOO Brno nejsou jména až tak důležitá, medvědi na ně slyšet nebudou. Budou slyšet na jména, která jim dá chovatel, který se o ně bude později starat. Kmotrem medvídků byl herec Boleslav Polívka, oslavencům popřál to nejlepší.

Lední medvědi se pro brněnskou zoo stali podobně jako jejich němečtí kolegové Knut a Vločka doslova zlatým dolem. Na jaře přitáhli až dvakrát víc návštěvníků, a nejen z Brna. Ředitel brněnské ZOO Martin Hovorka se pochlubil, že podívat se na medvídky byli návštěvníci z Ameriky, Japonska i z Číny, jsou tedy slavní i ve světě.

Bill a Tom zůstanou v Brně minimálně do konce tohoto roku. Až odrostou, přestěhují se zřejmě do některé ze zahraničních zahrad.