Olomoucké lamy byly u kadeřníka

Olomouc - Střihem podle poslední americké módy se mohou chlubit lamy alpaky v olomoucké ZOO. Ošetřovatelé zvířata zbavili srsti, aby v letním horku netrpěla a nedocházelo k jejich přehřátí. Lamy jsou v kontaktním výběhu pod věží a návštěvníci mohou přijít mezi ně.

Obrovského pudla teď připomínají lamy alpaky v olomoucké zoologické zahradě. Kvůli nadcházejícímu létu se jejich ošetřovatelé rozhodli, že je ostříhají. Náměty na střihy našli na amerických internetových stránkách. „Našel jsem na internetu, že v Americe chodí s lamami na výstavy podobně jako se psy. Tak zkoušíme, jak to bude vypadat – teď jsou podle mě hezčí,“ říká ošetřovatel Lubomír Veselý.

Lama je zdomácnělé zvíře původem z Jižní Ameriky. Tam ji chovají především kvůli kvalitní vlně. Na zvládnutí asi 50kg zvířete je potřeba několik silných chlapů. Stříhání je potom podobné jako u ovcí. „Ostříhat lamu trvá 30 až 45 minut. Musí na to být lidi, aby ji drželi, zvíře má totiž silný pud sebezáchovy,“ vysvětluje ošetřovatel Jan Sochůrek.

Lubomír Veselý doplňuje: „Srst jim roste pomaleji než ovcím, a tak je stříháme jednou za dva roky.“ Dosud stříhali lamy v olomoucké zoo nakrátko po celém těle. Letos zkouší model pudla a jsou tak první zahradou u nás, která lamy takto upravuje. Letní sestřih získá všech devět lam. Jejich vlna bude využita v přádelnách.