Nová Bystřice zaplatí v nemocnici za děti i jejich matky

Nová Bystřice - Prvním jihočeským městem, které bude hradit poplatky za děti v nemocnici, je Nová Bystřice. Radnice bude platit za novorozence a děti do 15 let, ženy po porodu a nastávající maminky, u nichž si komplikované těhotenství vyžádá hospitalizaci. Podle vedení kraje jde pouze o populistické gesto, které souvisí v kandidaturou starosty Jana Zimoly (ČSSD) do podzimních krajských voleb, což starosta odmítá.

„Máme zájem o stabilizaci mladých rodin ve městě,“ uvedl Zimola. Radnice uhradí nemocniční poplatky jenom ženám a dětem, které mají trvalé bydliště ve městě, a to se zpětnou platností od 1. ledna. Pro rozpočet města to nebude znamenat velikou zátěž. Bystřice má 3500 obyvatel a ročně se zde narodí 40 dětí. Poplatky tak budou městskou pokladnu stát zhruba 50 tisíc korun.

V blízké jindřichohradecké nemocnici, kam většinou rodičky i děti směřují, postup radnice nechtějí hodnotit. „Pacienti dostávají od nás doklad o zaplacení a jestli si ho nechají proplatit ve svém městě či ne, to už není naše starost,“ říká k tomu ředitel nemocnice Jan Mlčák.

Návrh odhlasovali zastupitelé ve středu, nikdo nebyl proti. Podpořili ho prý komunisté i tři zastupitelé ODS. Zimola zdůraznil, že účelem tohoto kroku není snaha naklonit si voliče v krajských volbách. „Myslím, že o tom může uvažovat jakýkoli starosta. Jsou jiná města, kde dokonce vládne ODS, a tam obdobné návrhy přijali. Nechali jsme se inspirovat například Kladnem,“ dodal.