Ostrava chystá lékařskou fakultu

Ostrava - Ostravská univerzita zahájila přípravu zcela nové fakulty. Měla by vychovávat budoucí lékaře. Vznik fakulty se rozhodli podpořit ostravští radní. Na zaplacení části přípravných prací už proto univerzitě schválili pětimilionovou dotaci.

Opuštěný pavilon bývalé porodnice v Ostravě-Zábřehu byl vybrán jako sídlo budoucí lékařské fakulty. Budovu už město zdarma převedlo na Ostravskou univerzitu. „To, co chceme nabídnout, jsou klasické lékařské obory, především všeobecné lékařství. O tento obor jsme se pokoušeli neúspěšně řadu let a region ho potřebuje,“ zdůvodňuje úmysl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Ostravská univerzita musí budovu nejprve zrekonstruovat. Náklady odhaduje na téměř půl miliardy korun. Rektor Jiří Močkoř věří, že se mu většinu z této částky podaří získat z fondů EU. Další peníze ale škola potřebuje např. i na přípravu samotné výuky. S tím jí pomůže město. „Na ten rozjezd bude potřeba řada výdajů. Proto jsme se rozhodli přispět, rada města to již schválila. Věřím, že to schválí i zastupitelstvo,“ říká ostravský primátor Petr Kajnar.

Část z pětimilionového příspěvku škola použije na rekonstrukci bytů pro dojíždějící pedagogy. „Nutně potřebujeme získat kvalitní odborníky na úrovni profesorů a docentů, kteří mají zásadní význam pro klasickou lékařskou fakultu. My je musíme v podstatě koupit,“ vysvětluje personální kroky vedení Ostravské univerzity Jiří Močkoř. 

Vznik lékařské fakulty netrpělivě očekává především ostravská fakultní nemocnice. „Absence lékařské fakulty je pro fakultní nemocnici velkým problémem. Jednak nás to brzdí v rozvoji vědy a výzkumu a také to způsobuje problémy našim přednostům a primářům v získávání postgraduálních lékařských hodností,“ podtrhuje důležitost lékařské fakulty ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Svatopluk Němeček. 

A kdy lékařská fakulta vznikne? Rektor Ostravské univerzity předpokládá, že nejdříve za dva roky.