Becherovu vilu v Karlových Varech čekají rozsáhlé opravy

Karlovy Vary - Po 15 letech chátrání se dočká rozsáhlých oprav známá Becherova vila v centru Karlových Varů. Za proměnu zchátralé budovy na unikátní kulturní centrum zaplatí kraj téměř 90 milionů korun. Zpracovaný projekt na rekonstrukci i platné stavební povolení už karlovarští mají. Do 20. června požádá úřad Evropskou unii o dotace a stavební firmy by mohly vilu začít opravovat v září. Kulturní centrum by mohlo otevřít na podzim příštího roku.

Výstavní prostory, hudební a promítací sály, grafické dílny, ateliéry a knihovnu. To všechno najdou umělci i turisté v prostorách Becherovy vily. Podle Jana Samce, ředitele karlovarské galerie umění, která se bude starat o program kulturního centra, si tady bude moci každý zájemce vyzkoušet své umělecké dovednosti. Svá díla budou moci lidé posílat například i prostřednictvím internetu.

Becherova vila stojí v karlovarské ulici Krále Jiřího. Původní majitel
Gustav Becher posléze prodal objekt Chemickému spolku z Ústí nad Labem. Za války ve vile sídlilo SS. Stát vilu po roce 1945 znárodnil a od roku 1951 do 1987 sloužila jako Dům pionýrů a mládeže. V 90. letech minulého století ji převedlo ministerstvo školství na kraj jako součást směny za jinou nemovitost v Karlových Varech. Pozemky kolem vily patřily městu, které je kraji v roce 2006 prodalo asi za 140.000 korun.