Na opraveném Jůnově statku v Sedlci u Prahy vzniklo chráněné bydlení

Sedlec u Prahy - Rekonstrukci Jůnova statku v Sedlci u Prahy, která stála 40 milionů korun, dokončila společnost Fokus Praha. Na opravu přispěla Evropská unie, krajský úřad i stát. V objektu je teď chráněné bydlení, restaurace a internetová kavárna. Pracuje tady 35 lidí, převážně s psychickým handicapem.

Ředitelka společnosti Fokus Praha Jelena Uhlířová uvedla, že mimo grantů mají příjmy také z provozu restaurace, penzionu a prádelny. Nově teď na statku otevřeli internetovou kavárnu, bydlení pro deset lidí a obchůdek, kde prodávají výrobky chráněných dílen. „Vytvořili jsme pracovní místa zhruba pro 12 lidí,“ řekl vedoucí Jůnova statku Jiří Novák.

Lidé, kteří tady pracují, by si kvůli psychické nemoci hledali zaměstnání jinde jen těžko. Většina z nich má zkrácený pracovní úvazek a zvládnout zaměstnání jim pomáhá terapeut. Pracovní terapeutka Lenka Ságnerová uvedla, že příležitost hledat si práci je pro tyto lidi velkou motivací.

Na statku si pochvalují dobrou spolupráci s obyvateli obce. Sedlečtí často využívají služeb Jůnova statku a s jeho zaměstnanci si rozumí. Pokud se podaří sehnat peníze, chtěli by na statku postavit ještě malou tělocvičnu a společně s obcí přebudovat dvůr na klasickou vesnickou náves.