Rychnovský soudce vyrazil do boje proti nevhodnému oblékání u soudu

Rychnov nad Kněžnou - Nekompromisní tažení proti nevhodnému oblékání obžalovaných a svědků vede předseda Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou Jiří Fuks. Je známý tím, že dává pokuty všem, které považuje za nedůstojně oblečené. Některé poslal převléknout se. Nadřízení by ale u soudu stejnou razanci rádi zažili také při vyřizování agendy.

Obrázek konopí a nápis Nešlapat po trávě - v takovém tričku propagujícím drogu přišel před krajský soud Jozef Nanár a vyslechl trest 23 let vězení za vraždu. Soudce Sováka nechalo jeho oblečení klidným. V Rychnově by se obžalovanému mohlo stát, že by ho soudce Fuks poslal převléknout. „Netoleruji to minimálně 3 roky. Příklad za všechny - na triku jednoho z mladistvých byli dva souložící klokani, na triku jiného mladistvého zase dvě souložící veverky. Dostali pokutu 6 tisíc korun a 30 minut na převlečení,“ popsal Jiří Fuks.

Soudce Fuks si nevhodně oblečené fotografuje, aby měl důkaz, za co jim pokutu udělil. Miroslav Veselský, místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové, osobně takové jednání neschvaluje. Soud v Rychnově totiž nepatří při vyřizování trestní agendy k nejrychlejším a nadřízení by raději viděli, kdyby se předseda Fuks zaměřil spíš na tento problém. Soudce ale ze svých nároků na oblékání slevit nechce.

Jiří Fuks přiznává, že je na oděv u svědků či obžalovaných velmi vysazený. „Ono je to složité, protože když přijede svědek například z jižní Moravy a soudce ho vykáže ze soudní síně, riskuje odročení soudního jednání,“ sdělil Miroslav Veselský. Soudce Fuks si všímá i oblečení advokátů. U jednoho mu vadila rozhalenka, a tak mu půjčil jednu ze svých kravat.