Francouzsko–česká hudební akademie v Telči

Telč - Třináctý ročník ojedinělého hudebního projektu, který probíhal od začátku prázdnin v Telči a okolí, vyvrcholí ve středu večer v rakouském Gerasu závěrečným koncertem. Francouzsko – česká hudební akademie Telč, to jsou mistrovské interpretační kurzy a kurzy komorní hudby pro studenty konzervatoří a vysokých hudebních škol.

Akademie se tradičně účastní studenti z Čech, Polska, Slovenska, Francie, letos Telč poprvé navštívili i hudbymilovní studenti z Austrálie a Japonska. Jak uvedla ředitelka akademie Anna Jeníčková, letos se akademie zúčastnilo přes osmdesát mladých lidí, kteří měli během deseti dnů možnost předvést své umění na několika koncertech v Telči a okolí.

Jiří Bárta, vyučující francouzsko – české akademie říká, že ohromným pozitivem této akce zůstává možnost setkání mladých lidí z celého světa, kteří spolu hrají a vyměňují si názory. Ivana Janešová, která se akademie účastní podruhé říká: „Akademie je výjimečná především přítomností profesorů. Ve Francii se hraje trošku jiným způsobem.“ Anna Jeníčková upřesňuje: „ Jsou to slavní hudebníci, kteří vystupují jak sólově, tak vyučují na prestižních konzervatořích ve Francii.“

Slova chvály jen umocnil starosta Telče Roman Fabeš: „ Pan velvyslanec Francouzské republiky projekt Česko – francouzské akademie představil jako jeden z nejvýznamnějších projektů v České republice, což by mohlo mít význačný vliv na budoucnost.“

Také čtrnáctý ročník francouzsko - české akademie se uskuteční příští rok ve stejném termínu, tedy od prvního do jedenáctého července.