Polovina silnic v Karlovarském kraji potřebuje opravu

Karlovy Vary - Přibližně po dvou letech stavby byl slavnostně otevřen šestikilometrový úsek silnice spojující Horní Slavkov s okolím. Stavba, kterou stavebním firmám komplikovaly skály a přilehlý potok, přišla Karlovarský kraj na 140 milionů korun. Většina obcí v okolí Krušných hor však na opravy silnic stále čeká.

Příkladem je plánovaná oprava páteřní silnice z Kraslic do Sokolova, která měla začít už v březnu. Podle mluvčího Městského úřadu v Kraslicích Pavla Reicharda je její technický stav předmětem kritiky již řadu let. Ředitel Krajské správy a údržby silnic Petr Želechovský k tomu dodává: „Pozdrželo se to o dva, o tři měsíce, protože nebylo zajištěný financování.”

Silničáři by na plánované opravy v letošním roce potřebovali ještě alespoň 60 milionů korun. Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje více než polovina silnic v regionu potřebuje zásadní rekonstrukci. Na tu by úřad potřeboval téměř 3 miliardy. Ze kterých mu půl miliardy až 800 milionů chybí.

Zástupci krajského úřadu předpokládají, že opravy všech poškozených silnic v regionu budou trvat ještě dalších 10 let. Náměstek ředitele Státního fondu dopravní infrastruktury Jiří Novák věří, že v jejich financování může výrazně pomoct Evropská unie.