U Nažidel vzniká pomník obětem tragické havárie

Český Krumlov - U Nažidel na Českokrumlovsku, kde se v roce 2003 odehrála nejtragičtější havárie autobusu v novodobé historii Česka, vzniká pomník. Dohady o jeho umístění tak po čtyřech letech definitivně končí. Problémy jsou jen s parkováním, policie nechce nechat stát auta na krajnici.

Na místě nehody vznikne kruh o průměru dvanáct metrů, do kterého stavebníci uloží dvacet tunových valounů. Ty by měly podle Josefa Pudila ze sdružení Nažidla 2003 symbolizovat dvacet obětí nehody. Lžíce bagru už postupně ukrajuje nažidelský kopec. Auta odvážejí zeminu, v zářezu pracovníci stavební firmy natahují první metry izolace.

Nový pomník bude stát 250 tisíc korun, třicet tisíc korun poskytl ze svých zdrojů kraj. Robin Schinko, náměstek hejtmana Jihočeského kraje říká: „Jsme rádi, že se celou záležitost podařilo dotáhnout do konce.” Na místě zůstane i dřevěný křížek, u kterého se pozůstalí dosud scházeli.

K novému pomníku ale nepovede odbočovací pruh, silničáři totiž s žádnou takovou úpravou nepočítají. Podle policistů proto zůstává místo obtížně dostupné, parkování na krajnici tolerovat nebudou. To potvrdila i mluvčí Jihočeské policejní správy Jana Kameníková: „U hlavní silnice nebude v žádném případě povoleno zastavení vozidel ani pohyb chodců.”

Zabránit dalším komplikacím se rozhodl Bořivoj Vojče, starosta z blízkého Bujanova, chce na lesní cestě asi 200 metrů nad pomníkem zřídit malé parkoviště, pozůstalí by pak k pomníku sestupovali po pěšině. To uvítalo i sdružení Nažidla 2003. „Je to pro mě novinka a o to víc mě to těší,” uvedl Josef Pudil.

Při nehodě autobusu zahynulo devatenáct lidí, dvacátý člověk zemřel na následky havárie předloni. Řidiče, který jel příliš rychle, poslal soud do vězení na 8 let. Pracovníci stavební firmy odhadují, že veškeré práce na pomníku potrvají do konce července, pak bude místo přístupné veřejnosti.