Neznámý pachatel ohrozil elektřinou domácnosti na Sušicku

Sušice - Opravdu nebezpečnou zábavu si vybral zatím neznámý pachatel v Dalovicích na Sušicku. Na místním transformátoru přepojil vodiče z nízkého na vysoké napětí. V tom okamžiku se do elektrických sítí domácností dostalo 13 000 voltů místo 220. Jen náhodou se nikomu nic nestalo.

Obyvatelé Dalovic byli 2 hodiny bez proudu. Energetici přijeli poničený transformátor okamžitě opravit. Podle nich je nepravděpodobné, že by přepojení vysokého napětí zvládl amatér. Tvrdí, že životy obyvatel postižených domácností byli ohroženy. Kdokoliv z nich by se totiž v okamžiku přepětí dotkl nějakého spotřebiče elektrický výboj ho mohl zabít. Ušetřený nezůstal ani obecní majetek. Elektrické přepětí poničilo i zařízení na dodávku pitné vody.

Proud zničil elektrickou síť ve dvou domácnostech. Případ je v šetření klatovských kriminalistů. Podle nich jsou pachateli lidé, kteří se živí sběrem barevných kovů. Jednoho z nich už zadrželi. Druhý ale zatím polici stále uniká. Více informací kriminalisté sdělit odmítli.