Lihovar v Trmicích musí ukončit provoz do konce května

Trmice (Ústecko) - Společnost PLP, která provozuje lihovar v Trmicích na Ústecku, musí do konce května pozastavit provoz. Stavební úřad mu dnes neprodloužil lhůtu zkušebního provozu, která končí právě tento týden. Lihovar obtěžoval od začátku roku v některých dnech okolí nepříjemným zápachem, výrazně nepomohla ani instalace dezodorizačních jednotek začátkem měsíce.

S rozhodnutím úřadu vedení firmy nesouhlasí. „Zápach není takový, aby se kvůli tomu musel lihovar zastavit. Rozhodnutí neodpovídá tomu, jaká je tady situace. Lihovar je už ve výkonu, nyní ztratíme postavení na trzích,“ prohlásil Oldřich Řáha, generální ředitel Vodohospodářských staveb, kterým PLP patří. Podle něj bylo rozhodnutí ovlivněno mediálními tlaky. Firma musí splácet úvěry, zastavením provozu může měsíčně přijít až o 150 milionů korun. V posledních třech týdnech byl lihovar v provozu ve stabilním režimu, pracoval zhruba na 80 procent kapacity destilace a 60 procent sušáren.

Negativně se k dalšímu provozu lihovaru vyjádřil odbor životního prostředí krajského úřadu Ústeckého kraje a Česká inspekce životního prostředí. „Podle našeho názoru je situace v Trmicích a okolí natolik závažná, že opravdu nemůžeme dále čekat,“ uvedla ředitelka České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem Jana Moravcová. Podle starostky Trmic Jany Oubrechtové se k provozu ale kladně vyjádřila ústecká Krajská hygienická stanice. „Firma by ale měla nyní udělat vše pro to, aby provoz zastavila,“ řekla Oubrechtová.

Na zápach si už od začátku roku stěžovali trmičtí obyvatelé, několikrát byl cítit i v nedalekém Ústí nad Labem. „Obyvatelům už s provozem lihovaru docházela trpělivost, zápach byl cítit podle větru velmi často,“ uvedla Oubrechtová. Požadavek na pozastavení zkušebního provozu do doby než bude technologie úplná a zápach odstraněn vyjádřila také trmická městská rada.

Firma má ale naději na obnovení zkušebního provozu. V druhé polovině července by měla nainstalovat kondenzátor, který by měl zápach omezit. Chce požádat o další zkušební provoz do doby instalace kondenzátoru. V tomto období PLP předpokládá provést veškerá autorizovaná měření na prokázání dodržování emisních limitů. Pokud ani to konflikt neodstraní, jsou zástupci lihovaru připraveni se za zachování provozu soudit. Lihovar byl do zkušebního provozu uveden na začátku listopadu loňského roku. Stavba podniku, který má při plném výkonu ročně vyrobit 100 milionů litrů biolihu přidávaného do benzinu, stála na 1,3 miliardy korun. Má v něm pracovat 80 zaměstnanců.

Lihovar by měl ročně zpracovat 268 tisíc tun obilovin, především pšenice, kukuřice, ječmene a žita. Kromě biolihu vyprodukuje i 100 tisíc tun zbytků. Část z nich mají odebírat zemědělci jako krmivo, další část se bude sušit a využívat jako palivo.