Záchrana kostela v Boleticích

Jižní Čechy - Ministerstvo obrany zachraňuje kostel sv. Mikuláše ve vojenském výcvikovém prostoru v Boleticích. Na jeho opravu plánuje poslat další 2 miliony korun. Románský kostel, který je jedním z nejstarších v Česku, má zcela zdevastovaný interiér. Rekonstrukce si vyžádá kolem 20 milionů. Zachránit se ho snažili i zástupci občanského sdružení, nebyli ale úspěšní, a proto činnost ukončili.

Kostel sv. Mikuláše stojí v Boleticích od druhé poloviny 12 století. Z té doby pochází loď s věží, presbytář je gotický. Součástí mobiliáře byla středověká kamenná křtitelnice, tři vyřezávané oltáře a kazatelna, ve věži byly tři zvony. Podle ředitele Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petra Pavele jsou v něm zachovány středověké nástěnné malby a řada velice cenných architektonických prvků.

Před čtyřiceti lety správci prostoru zničily postranní oltáře a varhany. V roce 1969 se sem nastěhovali sovětští vojáci a objekt dvě desetiletí používali jako muniční sklad. Armáda už před dvanácti lety investovala do oprav 4 miliony korun. Pak se veškeré práce zastavily.

Kostel chtěli zachránit i zástupci občanského sdružení. Tři roky se snažili získat objekt od armády do pronájmu. Letos v únoru ale ztratili víru, že tuto památku zachrání a činnost ukončili. Jednatelka sdružení odmítla celou situaci komentovat.

O okolí kostela se nyní stará armáda a dveře odemykají vojáci jen výjimečně. Za předpokladů, že nevzniknou žádné komplikace začne vybraná stavební firma kostel opravovat na podzim.