Nedostatek včel zřejmě sadařům neublížil

Plzeň - Zemědělci i sadaři se obávali, že kvůli nedostatku včel budou mít letos velmi nízkou úrodu. Tyto obavy se zřejmě nenaplní. Nedostatek včel nebude mít na zemědělce a sadaře tak drastický dopad, jak původně očekávali. V některých okresech totiž zimu nepřežilo až 80 procent včelstev. Opylení ale podle prvních odhadů dopadlo nečekaně dobře.

Sadařovi Pavlu Schwarzovi se ulevilo. Přestože na květech svých jabloní včely téměř neviděl, příroda si poradila sama a teď dokonce očekává dobrou úrodu. Při kontrole stromků nachází slibné zárodky letošní sklizně. „Není to takový problém, jak to ze začátku vypadalo. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál,“ říká s úlevou Pavel Schwarz. 

I když sadař chtěl zjara ke svým sadům přivést kočovné včelaře, žádné nenašel. „Letos včely nebyly, tak jsem mu je nemohl dát, protože jsem je neměl,“ popisuje situaci včelař Josef Rýdl. 

Také zahrádkáři tvrdí, že se nedostatek včelstev zatím nijak drasticky neprojevil. „Úroda jablek se dá očekávat nadprůměrná. To ostatní bude asi v průměru,“ odhaduje zahrádkář Jaroslav Krásný. 

Jak je vůbec možné uspokojivé opylení bez včel? Názory se liší. „Při opylení pomáhá například i řada různých mušek, broučků, čmeláci,“ uvádí své zkušenosti Pavel Schwarz. „Stává se to částečně i větrem. Včely jsme tady letos neviděli, ale asi k tomu přispívá i samosprašnost,“ domnívá se Jaroslav Krásný. Včelař Jaroslav Zdrha přidává i fakt, že přece jen nějaká včelstva zimu přežila. „Určitě ale taková úroda nebude, jako když stromy plně opylují včely, které se přisunou do sadu,“ upozorňuje.  

Včelaři usilovně včelstva množí, ale jde to pomalu. Obnova včelstev totiž trvá včelařům i několik let. Na původní stavy se už ale nikdy nedostanou, protože část včelařů už skončila.