Přerovský Open Day nebude ani letos

Přerov - Ani letos se milovníci letectví nedočkají akce Open Day na přerovské vrtulníkové základně. Část základny se totiž stěhuje do Náměště nad Oslavou. Akce s pětiletou tradicí v minulosti přilákala dvacet tisíc návštěvníků. Ani loni se ale nekonala - kvůli nejistému osudu základny.

Brána letiště se otevře jen dětem z mateřských škol a dětských domovů, žákům základních i středních škol a klientům sociálních ústavů. Čeká na ně blok tříhodinových ukázek. Jsou podobné jako při Dni otevřených dveří letiště, neuvidí ale stíhačky ani stroje ze zahraničí, pouze vrtulníky. Děti se mohou těšit na ukázky útoků na pozemní cíle, vzdušný výsadek a závěrečný průlet všech vrtulníků.

Akce s názvem Open Day - Den otevřeného letiště v Bochoři u Přerova se uskutečnila vždy na začátku června. Vedení základny doufá, že na tradici po přestěhování opět naváže.

Vojáky i civilní zaměstnance z přerovské vrtulníkové základny čeká velké stěhování již příští měsíc. Na základě rozhodnutí vlády se zhruba čtvrtina pracovníků začne přemísťovat do Náměště nad Oslavou. Skončit by tam měla celá takzvaná Tygří letka s bitevními vrtulníky MI-24 a polovina leteckých opraven. Na základně v Přerově, o jejíž existenci se dlouho diskutovalo, zůstane z 1 350 zaměstnanců zhruba 880 lidí. Část zaměstnanců zůstane bez práce.