Archeologové odkryli na Znojemsku dům z doby kamenné

Brno - Pole u Slupi na Znojemsku se pomalu začíná měnit ve staveniště. Právě zde však archeologové ze znojemské expozitury zaznamenali nečekaný nález. Ještě předtím, než zde vyrostou nové rodinné domky, se budou zabývat pozůstatky domu z mladší doby kamenné. Sedm tisíc let starý dům je u nás naprosto unikátní, nikde jinde zatím archeologové podobný nenašli.

Dvacet metrů dlouhý a sedm tisíc let starý dům objevili archeologové doslova s bagry v zádech. A možná to byl objev roku. Na první pohled podobných domů sice našli už více, všechny ale byly u vstupu vytvarované dokulata. „Nám se na této lokalitě podařilo odkrýt dům, který má v severní části kůlovou konstrukci nahrazenou takovým palisádovým žlabem a jeho půdorys není obdélný, ale je mírně rozevřený do takového trapézu,“ popisuje objev Zdeněk Čižmář z Ústavu archeologické památkové péče ve Znojmě. 

A právě tím je dům zcela unikátní. Uvnitř ovšem vypadal i sloužil stejně jako ostatní domy kultury s lineární keramikou. „Podobné domy sloužily opravdu k bydlení. Uvažuje se, že v tomto období fungovala jakási velkorodina, mohlo tam bydlet tak 10-15 obyvatel,“ domnívá se Zdeněk Čižmář. 

V jedné části domu se bydlelo a ve druhé byl ustájený dobytek. Vzadu za domem našli archeologové i další prvek, který se používal od pravěku až po novověk. „Jde o zásobní jámu, ve které tehdejší obyvatelé uskladňovali hospodářské produkty, především obilí,“ říká Zdeněk Čižmář. 

Vedle staršího domu archeologové našli ještě pozůstatky dalšího obydlí, zhruba 3 tisíce let starého. Kvůli intenzivnímu zemědělství si ale museli vystačit jen se základy, žádné další nálezy, například keramika, dlouhá tisíciletí nepřežily.