Celkem pět bunkrů opevnění ve Slavonicích se otevřelo veřejnosti

Slavonice - Objekty československého opevnění z třicátých let minulého století ve Slavonicích se letos poprvé otevřely veřejnosti. Stovky lidí využily možnost zhlédnout kompletní vybavení a výzbroj prvorepublikové armády - opevnění ji používala v době mobilizace v září 1938.

Ještě loni si návštěvníci během léta mohli prohlédnout pouze jediný objekt Pevnostního areálu. Provozovatelé se ale letos rozhodli, že bunkry otevřou hned několikrát a ve větším počtu. „Dneska jsme v areálu zprovoznili celkem pět objektů,” upřesňuje provozovatelka Pevnostního areálu Nataša Duchoňová.

Vedle stávajících pěti bunkrů se podařilo zrekonstruovat ještě dalších osm. Ty si ale návštěvníci mohou prohlédnout prozatím jen zvenčí. Jinak se ale mohou těšit na různě vybavené stavby. „Uvidí jednak objekty, které jsou upraveny do roku 1938, potom objekt z padesátých let a ze šedesátých let,” doplňuje Duchoňová.

Vybavení zpřístupněných objektů je zcela funkční. Nechybí ani dobové zbraně střílny a periskopy. Návštěvník tak může vidět to, co viděli vojáci v době zářijové mobilizace v roce 1938. „Jako výstroj používala armáda v té době buď prvorepublikové součásti výbavy, nebo nově vyrobené,” vysvětluje Jiří Duchoň. Vybavení jednotlivých bunkrů si pochvalují návštěvníci, kteří také oceňují průvodcovskou službu.

Objekty válečného opevnění jsou stále v majetku armády. Pronajímatelé o jejich převod usilují už řadu let. Bunkry však z důvodu tehdejšího utajení nejsou zaneseny v katastrálních mapách. Jen na Jindřichohradecku je podobných objektů 319.

Velkou prohlídkovou akci chtějí provozovatelé opevnění o prázdninách ještě několikrát zopakovat.