Pardubické Pernštýnské náměstí hostilo soutěžní přehlídku vín

Pardubice - V Pardubicích vrcholí vinařská soutěž VinoForum 2007. Je to vůbec poprvé, co se akce pořádá v nevinařské oblasti. Vína mohli na pardubickém Pernštýnském náměstí kromě degustátorů ochutnat i návštěvníci, a to přímo na místě nebo i v okolních ulicích.

Součástí mezinárodní vinařské soutěže v Pardubicích byl i bohatý doprovodný program ve stylu staročeského jarmarku. Návštěvníci mohli hned několikrát zhlédnout například sabráž neboli otevření šampaňského vína jediným švihem šavle, v ulicích se celý den potulovali kejklíři, kteří spolu řemeslníky a muzikanty oživili sobotní odpoledne.

Na prestižní vinařskou akci přijely čtyři desítky degustátorů z jedenácti zemí. Ochutnávali a hodnotili 700 vzorků včetně vín, která nejsou běžně k dostání. „Chceme vinařům, kteří ztvárňují vína se srdcem a láskou, tak my jim chceme ukázat, jak s ním zacházíme, jak ho máme rádi,” vysvětluje původ akce, která se poprvé v historii koná v nevinařské oblasti, pořadatel soutěže Oldřich Bujnoch.

„Pokud porovnáme česká vína s víny světovými, tak rozhodně bílá vína si svoji pozici zastanou – jsou to nádherná, ovocná, čistá, expresivní, poetická, dlouhá média. Na červených musíme ještě trochu zapracovat,” hodnotí letošní přehlídku jeden ze znalců Fedor Malík. Návštěvníci si zase pochvalovali atmosféru a hlavně možnost ochutnat vína, ke kterým se v běžném životě nedostanou.

Kvalitnímu bílému a červenému, ale i šumivému vínu bude patřit také poslední víkend v srpnu, kdy se na zdejším zámku uskuteční tradiční festival vín.