Osmý ročník operního festivalu v Lokti uvedla Prodaná nevěsta

Sokolov - V amfiteátru v Lokti u Sokolova včera večer odstartoval tradiční operní festival. Jeho 8. ročník letos zahájila Prodaná nevěsta od Bedřicha Smetany.

Smetanova opera čekala na své uvedení pod loketským hradem osm let. Kultovním titulem, který v každém ročníku zastupoval českou tvorbu, zatím byla Dvořákova Rusalka. „Já myslím, že se s ní rozloučíme asi v desátém ročníku. A potom by měla převzít tu štafetu Prodaná nevěsta. Rádi bychom, aby se vždy uváděla jedna česká opera, jedna italská a jedna třeba německá nebo ruská a podobně,” popisuje plány do budoucna producent festivalu Jan Ježek.

Dát dohromady představení pro loketský open air festival je každodočně mimořádný producentský i režijní výkon. Sólisté, sboristé, orchestr i balet jsou poskládáni z umělců různých souborů. Z Národního divadla v Praze, ze Státní opery, z divadel v Ústí nad Labem či v Plzni, ale i dalších měst.

Každou inscenaci je třeba dát dohromady během tří zkoušek. Letos všechno komplikuje ještě počasí, jak ČT potvrdil i režisér Martin Otava: „Celé tři dny nám propršelo – zkoušeli jsme v pláštěnkách, s deštníky. Bylo to veselé tedy, ale namáhavé.”

Dnes večer se mohou diváci těšit na druhé představení Smetanovy opery, na příští týden jsou připravena dvě představení Nabucca od Giuseppe Verdiho a ještě o týden později Rusalka.