Hradecká radnice odložila kontroverzní prodej domů

Hradec Králové - Protesty stovek nájemníků bytových domů v centru Hradce Králové slaví úspěch. Magistrát nakonec odložil kontroverzní prodej desítek domů kvůli vysokým cenám, které za ně požadoval. Za domy, z nichž mnohé chátrají desítky let, chtěli radní získat stovky milionů korun. Za ně pak hodlali postavit koupaliště.

Chudým berete, bohatým dáváte. Lháři, styďte se. Takové vzkazy hřměly na adresu hradeckých zastupitelů z davu odpůrců návrhu prodat 38 starých domů v centru města. Protestující nájemníci argumentovali i množstvím oprav, které financují ze svého. Vám už hlasy nedáme, my jsme vás volili a vy nás okrádáte, zaznělo mimo jiné na setkání s radními. 

Radnice chce zanedbané domy prodat vždy jako celek. Počítala s tím, že za čtvereční metr bytu dostane od 15 do 25 tisíc korun. Chtěla tak vydělat na 600 miliónů. Některé byty by však stály přes dva milióny, tedy několikanásobně víc, než v předchozích vlnách privatizace. „Kdo vám dal mandát k tomu, že neměříte všem občanům stejným metrem?,“ zeptala se jedna z protestujících nájemnic. „Pro nás je momentálně cena osm tisíc za metr čtvereční cenou hraniční,“ říká nájemnice Hana Fričová.

Nájemníci se obávají, že záměr prosazují investoři v pozadí, kteří by si mohli domy koupit, pokud na cenu nedosáhnou nájemníci. „Nás už kontaktoval podnikatel z Hradce Králové a nabídnul nám dofinancování do kupní ceny toho domu,“ dodává paní Fričová.

Koalice na radnici v čele s ODS se neshodla. Debatu o cenách pod tlakem protestující veřejnosti odložila. „Nyní by si město mělo nechat zpracovat znalecké posudky na to, jakou mají byty a domy reálnou hodnotu a přes prázdniny pak vyrobit pravidla pro prodej bytů,“ naznačuje kroky hradeckého magistrátu jeho mluvčí Václav Svoboda. 

Kontroverzním prodejem domů se budou zastupitelé znovu zabývat nejdřív v září.