Dvě třetiny škol na Karlovarsku stále čekají na dotace

Karlovarsko - Rozladění je slyšet z Karlovarska - neskrývají ho některé radnice v kraji. Neuspěly totiž se žádostmi o letošní dotace na zateplení škol. Ze 700 předložených projektů z celé České republiky dostane peníze 430, tedy skoro dvě třetiny. V Karlovarském kraji uspělo z 33 projektů 11 - jen třetina. Rozděluje se sedm a půl miliardy korun z evropské dotace.

Radnice v Horním Slavkově na Sokolovsku chce na zateplení mateřské školy necelých sedm milionů korun. Neuspěla. Starostka Jana Vildumecová říká, že úředníci Fondu životního prostředí nejdřív v projektu zpochybnili jeden ukazatel, takzvanou hodnotu energetického součinitele. Když jim to experti radnice vyvrátili, našli jinou formální závadu, jak se vyjádřila i starostka Horního Slavkova Jana Vildumetzová (SZ).

Leo Steiner, náměstek Fondu životního prostředí ČR, sdělil, že nespokojený žadatel se může odvolat. Zároveň potvrdil, že v případě Horního Slavkova odvolávání probíhá. Odvolat se chce také Dolní Žandov na Chebsku. Na zateplení školy nárokoval 21 milionů korun. „Hodnotící kritéria nebyla předem známa, takže v podstatě nevíme, co by Fond schválil nebo neschválil,“ prohlásila Eliška Stránská (KSČM), starostka Dolního Žandova.

Z jedenácti subjektů, které žádaly o dotaci v Karlovarském kraji, jsou nejspokojenější v Sokolově. Uspěli s projektem na zateplení všech škol ve městě za víc než dvaašedesát milionů. Rozpaky jsou v kraji z celkové úspěšnosti. Z podaných žádostí se prosadila přesně třetina. V celorepublikovém průměru jsou to dvě třetiny. Leo Steiner je přesvědčen, že takový výsledek byl dán kvalitou žádostí. Pro provozovatele energeticky náročných školních budov je úspěch ve třetí výzvě velmi důležitý. Čtvrtá výzva je až příští rok, tedy po další zimě.