Spory o havlíčkobrodské vrakoviště trvají

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodská čtvrť Čechovka měla ještě před několika roky na svém území dětské hřiště a sídlila zde autoškola. Pak však přišla firma, která zde skladuje autovraky a obtěžuje místní obyvatele hlukem. I ombudsman uznal, že radnice pochybila, když areál v centru přenechala soukromé firmě. Někteří zastupitelé s tím nesouhlasí a vzniklou situaci odmítají řešit. Marie Svobodová, která ve zdejší čtvrti bydlí, se zlobí na neustálý hluk, exhalace a nepořádek.

Ombudsman radnici doporučil, aby vzniklou situaci řešila, ale ani po osmi měsících od jeho doporučení se nic nestalo. Radní sice firmě nabídli náhradní pozemky, avšak ani to situaci nezměnilo. Spolumajitel firmy Pretol Havlíčkův Brod Václav Jakeš si uvědomuje, že stížnosti občanů se nemění a problém přetrvává a že je nutné ho řešit. „Došlo k několika setkáním hlavně s provozovateli této firmy a jsme v jednání,” hovoří o postupu radnice starostka Jana Fischerová (ODS).

Jedna z variant nabízí firmě, aby se přestěhovala do zdevastovaného areálu vojenských kasáren. Firmě se však toto řešení příliš nelíbilo, protože by musela opustit zrekonstruované prostory a nastěhovat se do zničeného objektu. Nakonec se však rozhodla kvůli uklidnění napjaté situace tuto nabídku přijmout. Kauzu však blokují někteří zastupitelé, kteří by raději celý areál letiště kasárna prodali jako celek. Na prodej bude vypsané výběrové řízení, kterého se může zúčastnit i firma Pretol. Výsledek je však nejistý. Starostka Jana Fischerová se však i přesto domnívá, že záměr se stěhováním firmy Pretol do bývalých kasáren nakonec projde. Zastupitelé o tom budou hlasovat v září.