Velemín na Lovosicku se zbaví kamionové dopravy

Lovosicko - Obyvatele obcí okolo Velemína na Lovosicku již nebude rušit kamionová doprava. Ministerstvo dopravy rozhodlo o výstavbě silnice, která spojí lom se stavěnou dálnicí D8 a odlehčí tak obcím od hluku a prachu z nákladních aut. Jako protislužbu Velemín zahrne do územního plánu betonárku a obalovnu, které v lomu vzniknou.

Místní jsou s plánem ministerstva spokojeni a přejí si, aby se se stavbou začalo co nejdříve. Doteď jejich obcemi vedla trasa, kterou má stavěná dálnice nahradit, a projížděly tudy i nákladní vozidla s materiálem stavby. Díky stavbě nové komunikace se tak obcím se vyhnou všechna auta, která vozí štěrk, asfalt i beton.

Starosta Velemína Jiří Skalický nevidí v požadavku ministerstva dopravy zahrnout betonárku a obalovnu do územního plánu obce žádný problém: „Neberu to jako výměnný obchod. Je to logika věci.“ S tím souhlasí i náměstek ministra dopravy Jiří Hodač: „Je to řešení, které má výhody na jedné i na druhé straně.“

Nová silnice neztratí podle ministerstva dopravy smysl ani po dokončení posledního úseku D8. Śtěrk se po ní bude vozit dál a využijí ji i silničáři. Nově vymyšlená přípojka umožní rychlý vstup na dálnici i hasičům nebo záchrance.