Vietnamští trhovci se stěhují z příhraničí západních Čech

Plzeň - Vietnamští prodejci přestali mít na růžích ustláno. V západních Čechách je už několik měsíců stíhá kontrola za kontrolou i celní blokády velkých tržnic. A tak se trhovci z příhraničních obcí v západních Čechách stěhují. Nepřetržité kontroly a dohled celníků nad jejich stánky pro ně znamená výrazné snížení zisků. Někteří míří do vnitrozemí a jiní dokonce mění způsob obživy.

Mluvčí Celního ředitelství Plzeň Pavel Polanka potvrdil, že historicky jde o první případ série takových opatření. Podle české obchodní inspekce Vietnamci odchází z pohraničí a zkouší štěstí jinde. „V podstatě prodávají dál, stěhují se do kamenných obchodů,“ sdělil Milan Javorský, ředitel České obchodní inspekce v Plzni.

Podle inspektorů se nešvary tržnic přesouvají do měst. Proto jsou kontroly stále častější. Milan Javorský doplnil, že všechny zákony ještě vietnamští prodejci zdaleka nedodržují. Všichni námi oslovení lidé zboží vietnamských trhovců kupují. Kamenných obchodů bývalých trhovců rychle přibývá a Vietnamci v Plzni začali úspěšně podnikat také ve službách.

Vietnamský obchodník, který si říká Tomáš, přiznává, že ho kontroly donutily změnit způsob prodeje. Svoje podnikání chce rozvíjet dál. Inspekce tvrdí, že dodržování podmínek zatím není stoprocentní, a proto budou kontroly pokračovat.