Obyvatele Staré Boleslavi trápí odvodňovací příkopy

Stará Boleslav - Dostat se ke svému domu po nové asfaltové silnici, místo po nezpevněné polní cestě, na to čekali někteří obyvatelé vilové čtvrti ve Staré Boleslavi více než 70 let. Radost jim teď ale zkazily odvodňovací příkopy - tzv. rigoly, které začínají dělníci budovat na okraji silnic místo chodníků. Proti jejich budování dokonce sepsali už i petici. Vedení města ale jinou odvodňovací možnost nezná.

„Za chvíli to bude zarostlé kopřivami a zanesené všelijakou špínou. Zničí to prostředí, které se tady začínalo rýsovat,“ sdělila iniciátorka petice Marie Hronová. Nějak se odvodňování ale vyřešit muselo. A jelikož přečerpat dešťovou vodu z kanalizace není technicky možné - vybudování rigolů bylo podle hlavního projektanta i vedení města nejlepším řešením. Odvodňovací rigoly byly navrženy do zelených pásů v nejmenší možné výškové úrovni, a to je hloubka 30 centimetrů.

Ondřej Přenosil (ODS), starosta Brandýsu nad Labem - Stará Boleslav, prohlásil, že kdyby tam rigoly nebyly, docházelo by k zaplavování silnice a k podmáčení konstrukce vozovky. Místní obyvatelé ale protestují a do petice starostovi napsali: „Že se budou podél našich plotů dělat příkopy, o tom nás nikdo neinformoval - navíc máme strach o svoji bezpečnost.“

Marie Hronová dále sdělila, že maminky s kočárky, které zde procházejí, nebo lidé s pejsky nebudou mít kam ustoupit před projíždějícími auty. „K tomu by tam nemělo docházet, protože celá lokalita je projektována jako obytná zóna, kde je maximální rychlost 20 km/h a navíc je tam absolutní přednost chodců před automobily,“ uzavřel Ondřej Přenosil. Vedení města se chce příští týden s místními obyvateli sejít na informativní schůzce. Tam se jim pokusí vysvětlit, proč je odvodňování pomocí rigolů v jejich oblasti tím nejvhodnějším řešením.