Nechybí vám most? Přijeďte do Děčína!

Děčín - Na děčínské radnici v oddělení ztrát a nálezů evidují neobvyklý předmět - most přes řeku. Děčínský magistrát zatím marně hledá jeho majitele. Dva břehy ve čtvrti Březiny nyní spojuje jen provizorní dřevený můstek. Původní most nutně potřebuje opravu. Jenže ke stavbě z roku 1836 se nikdo nehlásí.

Fotoaparáty, přehrávače, autorádia - běžné věci v oddělení ztrát a nálezů. Na děčínském magistrátu ale čeká na nového majitele i jeden rozměrnější předmět. Most. „Ani z výpisu katastru nemovitostí jsme nemohli identifikovat, komu vlastně most patří,” uvedl děčínský primátor Vladislav Raška. V případě, že se majitel najde a doloží doklad, tak bude potom most jeho. Pokud se nikdo nepřihlásí, tak bude s mostem nakládáno, jako kdyby byl v majetku města.

Nález mostu nahlásil majitel sousední vodní elektrárny Pavel Třebenský. Radnici slíbil, že mostek pomůže opravit. Ale nejdřív chce mít jasno: „Ne abych já opravil most a po opravě za půl roku někdo přišel, že most je jeho a že ho chce třeba zbourat.”

Děčínská radnice souhlasí s tím, dočasné uložení mostu na oddělení ztrát a nálezů historické stavbě jen prospěje. Bez ohledu na to, zda ho nakonec opraví majitel elektrárny, magistrát, nebo nově nalezený vlastník. V budoucnu by přes něj měla vést cyklostezka, která spojí Děčín s Benešovem nad Ploučnicí.

Zchátralý most bude na děčínském oddělení ztrát a nálezů podle zákona šest měsíců.