Oprava nově opravené silnice mezi Husincem a Kašperskými horami je nutná

Plzeň - Úplně novou silnici vedoucí z Jihočeského do Plzeňského kraje rozbíjejí těžké stavební stroje. Brněnská firma Imos ji loni postavila tak nekvalitně, že ji kraj vůbec nepřevzal. Na rozsáhlé opravy teď doplácejí hlavně řidiči a obyvatelé přilehlých měst a obcí.

Po dokončení mimořádně rozsáhlé rekonstrukce silnice z Husince na Prachaticku na Vimperk a Kašperské Hory si místní oddechli. Stála 93 milionů korun a práce výrazně komplikovaly dopravu na významném tahu mezi Jihočeským a Plzeňským krajem. Teď ji stavbaři začali znovu rozbíjet.

Asi 35 kilometrů nově rekonstruované silnice kraj vůbec nepřevzal. Ihned po dokončení si totiž na kvalitu povrchu stěžovali řidiči. Podle starosty Husince Roberta Klesnera byla stavba na první pohled nekvalitní: „Vypadalo to spíš jako když jedete po pražcích.”

Osloveným obyvatelům Husince, kde opravy čerstvě opravené silnice začaly, teď vadí hlavně další dopravní komplikace, hluk a prach. Ti, kteří se po silnici dopravují například do práce, nemají slov. Další dopravní omezení se nelíbí ani starostovi Husince. Podle náměstka hejtmana Jihočeského kraje Robina Schinka je to ale nevyhnutelné a jediné možné řešení: „Kdybychom komunikaci převzali, tak by za několik let bylo potřeba opravit celý úsek znova a to by pro řidiče bylo podstatně horší.”

Nové opravy zaplatí původní dodavatel stavby, brněnská firma Imos. Podle zástupce dodavatele Roberta Suchánka se bude firma snažit dokončit opravy na 35 kilometrech silnice v co nejkratším termínu. Nová silnice by měla být opět k dispozici v polovině května.