Čištění Máchova jezera je v ohrožení

Doksy - Chemická očista Máchova jezera, která má zamezit výskytu sinic, je pro letošek ohrožena. Majitel nádrže, Agentura ochrany přírody a krajiny, ji totiž nechce zaplatit. Část peněz už poskytlo město Doksy a Liberecký kraj. Stále ale chybí jeden milion korun.

250 tun hlinité soli pročistilo vodu Máchova jezera ve dvou předchozích letech. Aby se nastartovala samočistící schopnost nádrže, je nutné provést chemickou očistu ještě jednou. Letos na ní ale majitel jezera nemá peníze. „Agentura ochrany přírody a krajiny nemá Máchovo jezero v prioritách pro letošní rok. V konečném důsledku by to znamenalo ohrožení turistické sezony a i podnikatelů,” uvedl náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.

Místní firmy a podnikatelé jsou totiž závislí na turistickém ruchu. Lidé přijedou, jen když bude jezero čisté. To si uvědomují nejen na radnici v Doksech, ale také na Libereckém kraji. Dohromady zatím dali částku 2,5 milionu korun. Ani to ale na vyčištění jezera nestačí. Rozsáhlá akce totiž stojí o jeden milion korun víc. „Budeme hledat zdroje, začalo se jednat i na ministerstvu životního prostředí, ale zatím neznáme odpověď,” řekl starosta Doks Zdeněk Krenický. Obyvatelé Doks si myslí, že s Máchovým jezerem by se mělo udělat něco pořádného, protože jezero živí celý region a okolí.

Nejhorší sezonu z pohledu sinic zažilo Máchovo jezero v roce 2004. Hygienici tu tehdy zakázali koupání už v červnu.