Ze nepovolené kácení stromů v České Lípě byla udělena pokuta

Česká Lípa - Pokuta v řádu desítek tisíc korun za nepovolené kácení stromů - tak se rozhodla Česká inspekce životního prostředí potrestat investora výstavby obchodního centra v České Lípě. Ten pochybení odmítá a přesné důkazy chybí. Ochranáři přírody z místního sdružení se ale zlobí i na českolipský stavební úřad.

Desítky vzrostlých stromů musely ustoupit parkovišti obchodního centra na Holém Vrchu. Pařezy ale velmi rychle zmizeli pod navážkou. Inspektoři proto počet pokácených stromů jen odhadují. Vedoucí oddělení ochrany přírody z ČIŽP v Liberci Iveta Krušková potvrdila, že ze strany investora došlo k pokácení 25 kusů dřevin a byla udělena pokuta 90 tisíc korun.

Investor se proti sankci neodvolal. Pochybení ale odmítá. Povolení jsme měli, tvrdí. Dodavatelská firma prý pouze nedodržela stanovené termíny kácení, jak uvedl místopředseda představenstva Paráda Quarta Martin Pilka. Iveta Krušková však namítá, že v rámci správního řízení o udělení sankce toto povolení nebylo předloženo.

Případ kritizují i ochránci přírody. Kácení stromů chtěli zabránit. Českolipský stavební úřad jim ale odepřel účast v řízení, protože podle nich investor žádné kácení neplánoval. O tom, že ale bylo v projektu, píše ve svém vyjádření například Inspekce životního prostředí. Stavební úřad o tom přesto nevěděl.

Mluvčí Městského úřadu Česká Lípa Kateřina Amrichová sdělila, že touto stavbou neměla být zasažena chráněná zeleň. „Stavební úřad nás vylučuje s odůvodněním, že žádné kácení nebude, a přitom v projektové dokumentaci je kácení uvedeno jako součást projektu,“ vyjádřil se Miroslav Hudec ze Sdružení trvale udržitelného života v České Lípě.

Podle sdružení jsou jen 2 možnosti. Buď jsou pracovníci stavebního úřadu nekompetentní, nebo kácení v projektu přehlédli úmyslně. Kromě pokuty chtějí inspektoři po investorovi také vysázení nových stromů, co nejblíže od místa kácení. Kolik přesně jich bude, se teprve rozhodne.