Nelegální těžba vltavínů v jižních Čechách

Jižní Čechy - Pozemky u Slavče nedaleko Trhových Svin v jižních Čechách připomínají měsíční krajinu, kde nelegální hledači vltavínů dolují vzácné kameny. Používají k tomu těžkou techniku a díky hlubokým jámám stahují spodní vodu. Stromy v nedalekém lese proto začaly usychat.

Policie zatím škody vyčíslila na 50 000 Kč. Podle starosty Josefa Tripese se škody nedají vyjádřit pouze penězi. Zdevastované území působí úděsně a pro majitele pozemků je to neštěstí. Policistům se sice poměrně často daří černé těžaře zadržet, ale pokud u nich nenaleznou vzácné kameny za více jak 5000 Kč, mohou pachatelům uložit maximálně pokutu v přestupkovém řízení. Tyto pokuty však nedokáží pachatele od jejich činnosti odradit. Přestože policisté v minulém roce zdokumentovali a uložili pokuty v přestupkovém řízení celkem dvacetkrát, nelegální těžba pokračuje dál. Starosta Josef Tripes se proto domnívá, že tyto přestupky by se měly postihovat přísněji, mělo by se v každém případě jednat o trestný čin.

Vltavíny jsou českou raritou a podle názorů astronomů se jedná o přetavenou hmotu po pádu meteoritů. Podle Jany Zuzaikové, mluvčí Městského úřadu v Českém Krumlově, jsou vltavíny vyhledávanými suvenýry zahraničních turistů. Pachatelé nelegální těžby mají odbyt vzácných kamenů zaručený. Aby se těmto těžařským nájezdům zabránilo, navrhují dotčené obce, aby Ministerstvo životního prostředí prohlásilo ohrožené lokality za chráněná ložiska. Nelegální těžba vltavínů by v nich byla přísněji postihována.