Přívalový déšť zatopil v Českých Budějovicích desítky sklepů

České Budějovice - Bouřky se silným přívalovým deštěm zasáhly v noci České Budějovice, kde kvůli ucpané kanalizaci voda zaplavila desítky sklepů a zahrádek. Hasiči také museli evakuovat chataře u Borovnice a kvůli úderu blesku do zabezpečovacího zařízení na českobudějovickém nádraží nejezdily některé vlaky.

„Byla velká bouřka s průtrží mračen, která trvala neobvykle dlouho - až dvě hodiny,“ vysvětlil operační důstojník jihočeských hasičů Bedřich Vrkoč. Nejkritičtější byla situace kolem Dobrovodského potoka, kde se ucpala kanalizace a voda zatopila desítky sklepů. Hasiči odhadují, že pokud nepřijde další déšť, před kterým varovali meteorologvé, stihnou vodu ze zaplavených sklepů odčerpat do večera. „V terénu je všechna technika, po odčerpání se přesouváme dál,“ řekl operační důstojník hasičů Jiří Hošna.

Rozvodněný Borovnický potok, jehož hladina se zvýšila o dva metry, v noci ohrozil i chatovou oblast v okolí. O evakuaci hasiče požádalo asi 60 chatařů, ale nakonec hasiči na člunech odvezli jen čtyři lidi. „Ostatní lidé se rozhodli setrvat ve svých chatách, protože voda již v okamžiku příjezdu hasičů opadávala,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Kolem 02:30 udeřil blesk do zabezpečovacího zařízení na českobudějovickém nádraží. Podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly nemohly kvůli závadě, kterou se podařilo odstranit před devátou hodinou ranní, vjíždět do stanice vlaky od Prahy a Plzně. Vlaky od Plzně končily a začínaly v Hluboké nad Vltavou, od Prahy a Veselí nad Lužnicí končily všechny spoje ve stanici Hluboká nad Vltavou-Zámostí. Během noci zajistily spojení mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou náhradní autobusy.

Vrkoč dodal, že voda stála také pod viaduktem v Českých Budějovicích. Kvůli vodě tekoucí po silnici místy neprojely trolejbusy. „Lidé volají, abychom jim odčerpali vodu ze zahrádek. Ty ale přijdou na řadu až naposled,“ vysvětlil.

V Českých Budějovicích spadlo v noci 47 milimetrů srážek, v Ledenicích dokonce 58 milimetrů. „Bylo to ale lokálně jen v okolí Českých Budějovic. Bouřka trvala asi dvě hodiny,“ upřesnil českobudějovický meteorolog František Vavruška.