V Úpici na Trutnovsku mají vlastní kabelovou televizi

Úpice - Nabídnout více informací z místa bydliště. S touto myšlenkou se některá města a obce pouštějí do projektů kabelových televizí. Hlavně studenti středních a vysokých škol tvoří tým nové regionální televize v Úpici na Trutnovsku. Lidem v Podkrkonoší chtějí přinášet aktuální reportáže i dokumenty, jako například informace z jednání rady a zastupitelstva, reportáže o životě místních lidí i zprávy z kulturních akcí.

Redaktoři, kameramani, produkční i moderně vybavené střižny - tak vypadá tým a zázemí televize Účko. „Chceme touto formou oslovit občany a informovat je o akcích, které město koná, nebo které město uskutečnilo,“ sdělil místostarosta Úpice Robert Hager (ODS). Vysílání místní televize připravuje tým složený ze třiadvaceti lidí.

V pozici redaktorů na obrazovkách vystupují hlavně studenti středních a vysokých škol. Podle smlouvy musejí týdně zpracovat dvacet minut zpravodajství. Martina Adamů, redaktorka televize Účko, potvrdila, že pracovní nasazení je veliké a doufá, že to lidé ocení. Kameraman a provozovatel televize Účko Jiří Středa je přesvědčen, že přinášet informace z místa bydliště je důležité a vysílání bude tedy přínosné. Ostatně s kamerou se po světě toulal celý život.

Sledovat veřejné zasedání zastupitelstva, aniž by bylo nutné odejít z domova - i to chce místní televize lidem nabídnout prostřednictvím chystaných živých přenosů.