Pití alkoholu na některých místech v Jindřichově Hradci zakazuje vyhláška

Jindřichův Hradec - Na druhý pokus se vyhláška, která zakazuje pít alkohol na některých veřejných místech, povedla. Teď se tedy v Jindřichově Hradci nesmí v některých lokalitách popíjet. Je to víceméně kvůli často opilým a hlučným bezdomovcům. A co se jim může podle vyhlášky stát? Strážník jim teď smí láhev sebrat.

Skupinky většinou bezdomovců popíjejících levný alkohol, v noci pak nepříjemný hluk - to je obrázek některých oblastí v Jindřichově Hradci. Obtěžování kolemjdoucích se rozmohlo nejen u supermarketů, ale i u škol nebo před městskou knihovou. Jiřina Kadlecová, ředitelka knihovny v Jindřichově Hradci, se nechala slyšet, že konání potřeby, kdykoliv a kdekoliv to bezdomovce napadne, opravdu není pro dětské oči vhodné. Místní o problému příliš mluvit nechtějí. Mají strach. Jiřina Kadlecová dodala, že když bezdomovci požijí alkohol, jsou agresivní i mezi sebou.

Už před pěti lety tu vydali obecně závaznou vyhlášku. Ta popíjení alkoholu na veřejnosti zakazovala. Ministerstvo vnitra ji ale pozastavilo. „Zákon pro ochranu před alkoholismem upravoval tuto problematiku a ministerstvo naznačilo, že tato problematika nemůže být upravována obecně závaznou vyhláškou,“ informovala vedoucí právního oddělení městského úřadu v Jindřichově Hradci Pavlína Čermáková.

Radnice teď vydala vyhlášku znovu. Ministerstvo vnitra tentokrát její správnost potvrdilo. Větší pravomoci tak mají i městští strážníci. Velitel městské policie v Jindřichově Hradci Luboš Müller dodal, že nyní mohou strážníci alkohol odebrat. Jindřichův Hradec chtějí následovat i další jihočeská města, například Český Krumlov vyhlášku vydá v červnu.