Vojenská přehlídka Bahna 2007

Střední Čechy - Přes padesát tisíc lidí se přijelo podívat na vojenskou přehlídku Bahna 2007 ve vojenském prostoru v Brdech. Armáda si rekordní návštěvnost pochvaluje. Lidem ukázala to nejlepší ze své techniky, ale i něco z historie.

Stíhačky a bojové vrtulníky nad hlavami diváků zahájily jednu z největších veřejných prezentací české armády. Lidé tu viděli přehlídku moderní vojenské techniky, ukázky bojového výcviku nebo simulovaný souboj letadel. „Letošní ročník se liší tím, že je tady asi největší účast letecké techniky, poprvé se tady představuje vysoká technika pilotáže bitevníku L159,” vysvětluje mluvčí Velitelství společných sil Zdeněk Kroutil.

Podle organizátorů armáda podobné akce potřebuje. Tím spíš, že vojáci jsou dnes už jen z řad profesionálů. „Alespoň tímhle způsobem se profesionální armáda snaží ukázat veřejnosti, co má nového, jak je připravena, jak je vycvičena a že jsme schopni plnit ty úkoly, které předtím plnila armáda složená z vojáků základní služby,” myslí si brigádní generál Jan Gurník.

Bahna nejsou jen přehlídkou současné armády, ale i její historie. Organizátoři každoročně připravují rekonstrukce různých bojů. Letos to byla bitva u Zborova z I. světové války a část Slovenského národního povstání. Zakladatel akce Bahna František Koch k tomu dodává: „My se především snažíme, abychom připomněli ty nejdůležitější historické události 20. století.”

Bahna se poprvé konala před 18 lety. Tehdy jen desítka nadšenců ve vojenském prostoru vystavila několik historických vozidel. Teď se tu představují i vojáci z jiných armád Severoatlantické aliance. „Z Rakouska nám přijeli partneři se dvěma kusy techniky a němečtí vojáci přijeli s tankem Leopard 2,” doplňuje Zdeněk Kroutil.

Dnes se na Bahnech podílí tisícovka profesionálních vojáků. Organizátoři už na podzim začnou s přípravou příštího ročníku.