Most chce spor o 43 milionů korun vyřešit mimosoudně

Most - Most chce spor s obcí Malé Březno, která po městě vymáhá 43,98 milionu korun, řešit mimosoudně. Částka představuje úhradu z plochy dobývaného prostoru a z vydobytých nerostů, která náleží obci. V letech 1991 až 2003 posílal mostecký obvodní báňský úřad tyto poplatky omylem na účet města, které si peníze nechávalo. Zastupitelé se sejdou 10. června na mimořádném jednání, koalice navrhne mimosoudní vyrovnání. Exekutor zablokoval na žádost Malého Března majetek a bankovní účty města už koncem února. Nyní se podle primátora Vlastimila Vozky řeší uvolnění majetku.

Město by mimosoudním vyrovnáním mohlo ušetřit desítky milionů korun za soudní poplatky a penále. „Když jsme na podzim hlasovali proti vyrovnání s Malým Březnem, existovaly jisté pochybnosti o výši požadované částky. Nyní se podařilo sumu upřesnit a navíc už nemusíme jednat pod tlakem exekuce,“ uvedl Vozka.

Na chybu přišel starosta Malého Března Radim Novák náhodou. S městem se snažil dohodnout na splátkovém kalendáři. To ale ani po výzvě báňského úřadu peníze vydat nechtělo. Problém neoprávněně vyplacených poplatků se týká území Holešic, jež je prakticky celé zasažené těžbou hnědého uhlí a sousedí s katastrálním územím Mostu.

Náměstek primátora Luboš Pitín tvrdil, že město si nemůže dovolit obci žádné peníze zaplatit. „Nejde o daňovou pohledávku, ale o běžnou pohledávku státu. Město tedy v žádném případě neporušilo rozpočtovou kázeň. K Malému Březnu nemáme žádný rozpočtový vztah. Potvrdilo nám to i ministerstvo financí,“ argumentoval. Nyní ale koalice názor změnila.

Malé Březno tak má šanci, že peníze dostane zpět. Pokud zastupitelé schválí mimosoudní vyrovnání, dohodnou se pravděpodobně na vytvoření splátkového kalendáře. Měl by přibližně kopírovat dobu, po kterou Most peníze neoprávněně čerpal.