Uhlí z milíře u Aše pomůže zrekonstruovat Lutherovu sochu

Na Ašsku se obnovuje uhlířství, řemeslo, které zaniklo už dávno. Místní patrioti vybudovali milíř a slavnostně jej zapálili. Prodej vypáleného dřevěného uhlí má přinést peníze na opravu sochy reformátora Martina Luthera, kterou v ašském parku poškodil spadlý strom.

Tři metry vysoký milíř je postavený z osmnácti kubíků smrkového dřeva. Vydá prý až půl tuny dřevěného uhlí. „Dřevo uvnitř utěsňujeme dřevěnými třískami, na tom je dané najemno nastříhané chvojí, na tom jsou drny, které jsou položené tím zeleným dolů, a na tom je nakonec naházená udusaná hlína,” popisuje strukturu milíře Dušan Caran ze Smrčinského spolku a Sdružení rodáků Aše.

Uhlířství, jako tradiční řemeslo, zaniklo na Ašsku asi před 150 lety. Přibližně v době, kdy jeho produkty nahradilo těžení kamenného uhlí a později ropné výrobky. „Byla tady tradice jednak páleného uhlí, které potřebovali kováři a další černá řemesla, a potom samozřejmě pálení kolomazi, kterou potřebovali všichni na mazání náprav,” vysvětluje Lukáš Jurčík z Městského muzea v Aši.

Práce na milíři řídil zkušený uhlíř Günter Köferl. Uhlířské řemeslo učí po celé Evropě, naposled byl v Itálii. Právě on postavil v roce 1998 milíř ze 103 kubíků dřeva, který je jako největší na světě je zapsán v Guinesově knize. „Tohle uhlí, co tady děláme, je na rozdíl od moderních průmyslových produktů medicínsky čisté. Samotné se dá i jíst,” tvrdí Günter Köferl.

Následující den odpoledne uhlíři uhlí zapálí a v neděli 30. června jej budou rozhrabovat. Na obou akcích se očekává velké množství lidí.