Psi pomáhají v boji s pašeráky zvířat a rostlin

Liberec - Nelegální obchod se zvířaty a rostlinami je po prodeji drog a zbraní třetím nejvýnosnějším nelegálním ekonomickým odvětvím. Roční obrat pašeráků se odhaduje na 20 miliard dolarů. Čeští celníci nyní v Sychrově u Liberce začali s výcvikem psů zaměřených na odhalování podobných případů.

Přestože trénovaný pes dokáže čichem odhalit například pašované zvíře spolehlivěji než rentgenové paprsky, je Česká republika teprve třetí evropskou zemí, která tento výcvik zahájila. Jak tvrdí Josef Dušánek, vedoucí výcvikového střediska celní správy v Heřmanicích, problematikou se u celní správy zabývá velmi málo lidí a veřejnost má o problému jen malé povědomí.

Celní správa má zatím k dispozici jednoho špringršpaněla. Právě tohle plemeno má velmi dobrý čich, který se mu při výcviku neustále zdokonaluje. Za rok služby na ruzyňském letišti má na svém kontě přes 50 zásahů.

Počet případů pašování exotických zvířat stále narůstá. Zvířata jsou přes hranice přepravována často brutálními způsoby. „Želvy se třeba obalují izolepou, aby neškrábaly, nehýbaly se. Ptáci se strkají do různých rourek, plastových lahví, opice se narkotizují,” popisuje metody pašeráků Martina Říhová z České inspekce životního prostředí.

Problémem je i nelegální obchod s exotickými rostlinami, jako jsou kaktusy a orchideje. Česká republika v tomto případě slouží jako tranzitní země. V okamžiku, kdy se u nás rostliny ocitnou, získají status legálně pěstované flóry a mohou být expedovány do zemí Evropské unie.