Marný boj o záchranu lázní Kyselka na Karlovarsku?

Karlovy Vary - Bývalé lázně v Kyselce na Karlovarsku se už z velké části asi nepodaří zachránit v původním stavu. Historické domy tu chátrají 15 let. Současný majitel, soukromá firma z Prahy, se teď snaží dohodnout s památkáři na způsobu rekonstrukce chráněných objektů.

Historické domy v bývalých lázních Kyselka už několikrát změnily svého majitele. Ti první se o ně nestarali a většina je dnes v havarijním stavu. Podle zástupce majitele Zdeňka Havliny na mnohých chybí krytina, zatéká do nich, řada z nich má propadlé stropy a jsou napadeny dřevomorkou. „V případě likvidace těchto domů by zanikla obec Kyselka jako taková,” říká k tomu starosta Josef Janát.

Současný majitel však chce Kyselku zachránit. Podle něho tři ze sedmi nejvýznamnějších domů jako je Mattoniho vila, restaurace a Ottův pavilon, čeká nákladná rekonstrukce. Památkáři trvají i na obnově ostatních domů. „My se budeme snažit všechny zachránit z větší nebo menší části, tam, kde to nepůjde, se to nahradí kopiemi,” upřesňuje Zdeněk Havlina.

Romana Riegrová z Národního památkového ústavu v Lokti nad Ohří zdůrazňuje nutnost zachovat u domů architektonický výraz, tj. hmotu a čelní fasádu. Zároveň potvrdila, že památkářům by nevadilo odstranění jediného domu na konci řady. Bývalé sídlo správy lázní je totiž na spadnutí. Majitel ale nejdřív musí požádat o sejmutí památkové ochrany. „Zákon umožňuje zrušení prohlášení za kulturní památku, ale předpokládá existenci mimořádně závažných důvodů. To aby je doložil, je samozřejmě na vlastníkovi,” vysvětluje Petra Ulbrichtová z odboru památkové péče Ministerstva kultury ČR.

Památkáři i zástupci radnice se shodují, že plány současného majitele jsou poslední nadějí na záchranu alespoň části bývalých lázní.